Mailinglist Archive: opensuse (1473 mails)

< Previous Next >
Re: [opensuse] openvpn question
  • From: Theo van Werkhoven <t.v.werkhoven@xxxxxxxxx>
  • Date: Mon, 15 Jun 2009 21:50:56 +0200
  • Message-id: <4A36A620.4030506@xxxxxxxxx>
James Pifer wrote:

What I have for the TUN device looks like this:

[antwerp@bepstein][~] ls -l /dev/net/tun
crw-rw-rw- 1 root root 10, 200 2007-09-21 17:50 /dev/net/tun
[antwerp@bepstein][~]

Don't know if this helps...

But you are basically saying that your OpenVPN works, error messages
notwithstanding... Or did I miss something?


No, it works on my Windows XP machine with the openvpn client there.
Does not connect on my opensuse machine. I changed the permissions to
match yours but I still get this:

Mon Jun 15 15:33:16 2009 Note: Cannot open TUN/TAP dev /dev/net/tun: No such
device (errno=19)
Mon Jun 15 15:33:16 2009 Note: Attempting fallback to kernel 2.2 TUN/TAP
interface
Mon Jun 15 15:33:16 2009 Cannot allocate TUN/TAP dev dynamically
Mon Jun 15 15:33:16 2009 Exiting

Use the kernel tun device like the log says.
In /etc/init.d/openvpn it reads:

case "$1" in
start)
echo -n "Starting $DAEMON "

/sbin/modprobe tun &>/dev/null

for conf in $confdir/*.conf; do
[..]

I would suggest you put your server conf files in /etc/openvpn and let this
init script take care of the rest instead of trying to re-invent the wheel.

Theo
--
To unsubscribe, e-mail: opensuse+unsubscribe@xxxxxxxxxxxx
For additional commands, e-mail: opensuse+help@xxxxxxxxxxxx

< Previous Next >
Follow Ups