Mailinglist Archive: opensuse (3182 mails)

< Previous Next >
Re: [opensuse] Microphone fixed on laptop
  • From: drek <drek@xxxxxxx>
  • Date: Thu, 15 Mar 2007 19:50:05 +0100
  • Message-id: <45F9955D.7030003@xxxxxxx>
Robert Lewis wrote:
> drek wrote:
>   
>> Robert Lewis wrote:
>>   
>>     
>>> I have very good news.  Hopefully this may help others.
>>> For the last 3-months or so my Microphone on my HP5237
>>> laptop has not worked.  I actually purchased a USB microphone
>>> which did work in the mean time.  Now I have it worked.
>>>
>>> All I did was d/l and compile and install the latest ALSA drivers.
>>>
>>> http://www.alsa-project.org/
>>> 1.0.14rc3
>>>
>>> Cheers,
>>> Bob
>>>   
>>>     
>>>       
>> It can help for me. My microphone also doesn't work (Acer Aspire 5102);
>> the rest of the sound works, including headphone.
>> But just before I compile and install the latest ALSA drivers, I want to
>> ask you (or someone else) some suse basics:
>> - do I have to deinstall alsa first (via yast)?
>> - if the result doesn't work, how do I uninstall it? does the install
>> command automatically make a log?
>>
>> Thanks, AndrĂ©
>>   
>>     
> I did not uninstall the original.
> I just did:
> Configure
> make
> make install (as root on this one)
>
> The install command outputs to standard out everything it is doing.
> You could always use the tee command to capture the output
>
> Two benefits were observed.
> 1) output volume on speakers was louder
> 2) Microphone worked
>
> I was very happy after trying this and failing with earlier versions
> of alsa.
>   
I compiled and installed alsa-driver, alsa-lib and alsa-utils. I
followed the recipe on the alsa website. When rebooting, my sound
errormessages at boot were gone!
But starting up firefox or skype in KDE gave me an error:
/usr/lib/firefox/firefox-bin: error while loading shared libraries:
libasound.so.2: wrong ELF class: ELFCLASS64
skype: error while loading shared libraries: libasound.so.2: wrong ELF
class: ELFCLASS64
 I think this is a problem with 32-bit programs using 64-bit
sounddrivers? I'm using openSUSE 10.2 64bit.

I do get sound out of my speakers and headphone, but the microphone
still isn't working... :-(
I now have in KMix 2 more tabs (input and switches) and a lot of new
sliders. I tried some of the microphone slides, but none worked. I will
try again tonight.
Also I cannot use the Fn-key to change the volume (it moves the wrong
slider). But I will try that also tonight.

Regards, AndrĂ©
-- 
To unsubscribe, e-mail: opensuse+unsubscribe@xxxxxxxxxxxx
For additional commands, e-mail: opensuse+help@xxxxxxxxxxxx

< Previous Next >