Mailinglist Archive: opensuse (3182 mails)

< Previous Next >
Re: [opensuse] udev problem
  • From: Seth Arnold <seth.arnold@xxxxxxx>
  • Date: Wed, 14 Mar 2007 15:12:47 -0700
  • Message-id: <20070314221247.GS27643@xxxxxxx>
On Wed, Mar 14, 2007 at 11:39:44AM -0400, M. Todd Smith wrote:
> debug mode for udev.  After a reboot searching through /var/log/ 
> messages brings up nothing regarding /dev/nvidia* and the permissions  
> still remain 0660 instead of 0666.
> 
> The only difference I can think of is that 10.2 installs with  
> Novell's Apparmor by default.  Whether that would interact at this  
> level I am unsure because I haven't done a lot of reading in that  

AppArmor doesn't modify, enforce, or even notice, the standard unix
permissions.

AppArmor -can- cause applications to fail due to insufficient
permissions, but that happens completely orthogonal to the standard unix
discretionary access controls. When AppArmor rejects permissions, it
will log the failure to /var/log/audit/audit.log (if the audit daemon is
running) or /var/log/messages (if auditd isn't running, and syslog has a
standard-enough-configuration).

Run "aa-logprof" at an unconfined root prompt to be walked through
modifying AppArmor profiles. If it quickly returns, then AppArmor isn't
at fault. :)

(The yast gui also has some online help, which may help to answer some
questions; you may prefer it.)

For the permissions changing, I can only think of /etc/permissions* --
but I don't know this system well.
< Previous Next >
References