Mailinglist Archive: opensuse (3337 mails)

< Previous Next >
Re: [SLE] OpenSuse 10.0 and external usb hdd
  • From: "Greg Freemyer" <greg.freemyer@xxxxxxxxx>
  • Date: Tue, 11 Apr 2006 17:20:13 -0400
  • Message-id: <87f94c370604111420r3acb2984pb2387b4e6f67f11f@xxxxxxxxxxxxxx>
On 4/11/06, Otto Rodusek (AP-SGP) <otto@xxxxxxxxxxxxxx> wrote:
> Hi,
>
> I hope I have the correct forum, and apologize in advance if I don't !!!
>
> I have installed OpenSuse 10.0 (64bit) and things seem to be working ok.
> However, I have the following query vis the external usb-2 connection. I
> have 2 identical 200GB Seagate drives - one connected internally
> (/dev/hda) and another externally (for backup/rsync).
>
> When I do a hdparm on /dev/hda it works normally:
>
> rentsch-asia:/var/log # hdparm /dev/hda
>
> /dev/hda:
> multcount = 16 (on)
> IO_support = 1 (32-bit)
> unmaskirq = 1 (on)
> using_dma = 1 (on)
> keepsettings = 0 (off)
> readonly = 0 (off)
> readahead = 256 (on)
> geometry = 24321/255/63, sectors = 390721968, start = 0
>
> However if I do the same command on the exact same drive but connected
> via usb2 I get this:
>
> rentsch-asia:/var/log # hdparm /dev/sda
>
> /dev/sda:
> HDIO_GET_32BIT failed: Invalid argument
> HDIO_GET_UNMASKINTR failed: Invalid argument
> HDIO_GET_DMA failed: Invalid argument
> HDIO_GET_KEEPSETTINGS failed: Invalid argument
> readonly = 0 (off)
> readahead = 256 (on)
> geometry = 24321/255/63, sectors = 390721967, start = 0
>
> Any idea how to get the correct params so I can set them to my requirement??
>
> Thanks and rgds.

Don't know if it will work but try:

hdparm -d ata /dev/sda

Greg
--
Greg Freemyer
The Norcross Group
Forensics for the 21st Century

< Previous Next >