Mailinglist Archive: opensuse (4343 mails)

< Previous Next >
Re: [SLE] CUPS printer failed completely, almost, after updates via YOU
  • From: Tim Hanson <tjhanson@xxxxxxxxx>
  • Date: Thu, 31 Oct 2002 21:30:44 -0800
  • Message-id: <3DC21184.2050909@xxxxxxxxx>
You might try the hp printer section found in /usr/share/doc/packages/

Richard wrote:
Recently I updated my 8.1 via YOU. Prior to the update the printer had been working famously. Much better than the 'other' printer thingie. I have been tryint for four days now to get it working again. I have ininstalled and reinstalled three separate times via yast2 and I even went in and uninstalled each printer file then reinstalled by hand. So far nothing has worked.

I have followed the YAST2 printer uninstall/reinstall religiously. and still no printer.

I use an HP840C via USB.

Following yast printer reinstall, at the dialog for USB printer connection I click TEST PRINTER CONNECTION and it outputsHello World to the printer.
At the next dialog I select the printer name=lp with make and model = HP84C.
At the next Configuration dialog I have selected the HPijs, cdj500 , color HPijs, color 300 cdj880, and color 300 cdj550 drivers. I have clicked the 'Test Grapical Printers" and Test Text Printers. NOTHING!

When CUPS was working I had selected the monochrome for lp and color hpijs drivers. Now it is dead.

So I look at the ~/cups/error log messages and i see:

[31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Job 1 queued on 'y2test' by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/texttops (PID 7321) for job 1.
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 7322) for job 1.
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic (PID 7323) for job 1.
E [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] PID 7322 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
E [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] PID 7321 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID 7324) for job 1.
E [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] unable to open print file - : Permission denied
E [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Empty print file!
I [31/Oct/2002:17:20:19 -0600] Printer 'y2test' deleted by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:20:19 -0600] Saving printers.conf...
E [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] Scheduler shutting down due to SIGTERM.
I [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 1739 PPDs...
I [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
E [31/Oct/2002:17:22:26 -0600] Scheduler shutting down due to SIGTERM.
I [31/Oct/2002:17:30:03 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:30:03 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:31:34 -0600] LoadPPDs: Wrote "/etc/cups/ppds.dat", 1739 PPDs...
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Setting y2test device-uri to "usb:/dev/usb/lp0" (was "".)
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Setting y2test printer-is-accepting-jobs to 1 (was 0.)
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Setting y2test printer-state to 3 (was 5.)
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] New printer 'y2test' added by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Job 1 queued on 'y2test' by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 12248) for job 1.
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic (PID 12249) for job 1.
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID 12250) for job 1.
E [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] PID 12248 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
E [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] unable to open print file "/var/spool/cups/d00001-001" - Permission denied
I [31/Oct/2002:17:35:37 -0600] Printer 'y2test' deleted by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:35:37 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] Setting y2test device-uri to "usb:/dev/usb/lp0" (was "".)
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] Setting y2test printer-is-accepting-jobs to 1 (was 0.)
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] Setting y2test printer-state to 3 (was 5.)
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] New printer 'y2test' added by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Job 2 queued on 'y2test' by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 12283) for job 2.
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic (PID 12284) for job 2.
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID 12285) for job 2.
E [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] PID 12283 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
E [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] unable to open print file "/var/spool/cups/d00002-001" - Permission denied
I [31/Oct/2002:17:40:29 -0600] Printer 'y2test' deleted by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:40:29 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] Setting y2test device-uri to "usb:/dev/usb/lp0" (was "".)
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] Setting y2test printer-is-accepting-jobs to 1 (was 0.)
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] Setting y2test printer-state to 3 (was 5.)
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] New printer 'y2test' added by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Job 3 queued on 'y2test' by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 12310) for job 3.
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic (PID 12311) for job 3.
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID 12312) for job 3.
E [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] unable to open print file "/var/spool/cups/d00003-001" - Permission denied
E [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] PID 12310 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
I [31/Oct/2002:17:41:09 -0600] Printer 'y2test' deleted by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:41:09 -0600] Saving printers.conf...
E [31/Oct/2002:17:41:28 -0600] Scheduler shutting down due to SIGTERM.
I [31/Oct/2002:17:41:31 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:41:31 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:41:31 -0600] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 1739 PPDs...
I [31/Oct/2002:17:41:31 -0600] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] Setting lp device-uri to "usb:/dev/usb/lp0" (was "".)
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] Setting lp printer-is-accepting-jobs to 1 (was 0.)
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] Setting lp printer-state to 3 (was 5.)
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] New printer 'lp' added by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:41:34 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:41:34 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:41:34 -0600] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 1739 PPDs...
I [31/Oct/2002:17:41:34 -0600] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
E [31/Oct/2002:17:41:41 -0600] Scheduler shutting down due to SIGTERM.
I [31/Oct/2002:17:41:41 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:41:41 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:41:41 -0600] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 1739 PPDs...
I [31/Oct/2002:17:41:42 -0600] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Job 1 queued on 'lp' by 'root'.
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 14764) for job 1.
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic (PID 14765) for job 1.
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID 14766) for job 1.
E [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] PID 14764 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
E [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] unable to open print file "/var/spool/cups/d00001-001" - Permission denied

As I look back up the list I do not see any "Permission denied" messages or SIGTERMs before Oct 27 or so.
Any suggestions or must I reinstall 8.1 so I can print again?? This would make the third time I would have to reinstall to recover from some idiotic thing done by YAST2. One day all is working ok, the next it's a pile of crap. It's frustrating as hell! I just went through this same thing with my wife;s machine, only reinstalling via Yast, then setting up the printer through the Print manager, worked fine.

Why does printing have to be such a goat fuck with Linux? Why so much black magic for such a simple task? If I were a drinking man still, I would go get drunk.

Can anyone point me in the right direction?? Yes, I have been Reading The FMs and they are indeed Fm's, Big F, little m. Is my frustration obvious?? I had a simple one page letter to print and I had to go back to windows to do it. That should not happen after all these many years of development.

Help anyone????





--
Manual, n.:
A unit of documentation. There are always three or more on a
given item. One is on the shelf; someone has the others. The
information you need in in the others.
-- Ray Simard


< Previous Next >
References