Mailinglist Archive: opensuse-security (499 mails)

< Previous Next >
SuSE8.0 and SAMBA crash
Hi all,
We have been using SuSE7.2 and samba (client and server) without any
problems for a few months. Now, we migrated some workstations (samba
clients) to SuSE8.0 and we get segfaults while accessing files mounted
through samba.

Here is our network configuration:

- SuSE7.2 server with default samba server package.
- Few SuSE7.2 workstations with default samba client packages.
- Few Windows2000 workstations.
- Few SuSE8.0 workstations with default samba client packages.

Every SuSE workstation is UP and has a default SuSE UP kernel
(2.4.4-4GB for 7.2 and 2.4.18-4GB for 8.0).

Windows2000 and SuSE7.2 clients can access our server without any
problem.

SuSE8.0 clients crashes (segfault) while accessing a mounted
directory. The crash happens at a random time (ie: doing a ls -lR in a
mounted directory causes a segfault at random).

The SuSE8.0 workstations are Intel Pentium 4 1.8GHz with 256MB of ram.
I copied the output of lspci below:

Here is the log I get:
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: Unable to handle kernel paging request at virtual address d0000000
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: printing eip:
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: ccaebae9
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: *pde = 00000000
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: Oops: 0000
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: CPU: 0
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: EIP: 0010:[nls_cp437:__insmod_nls_cp437_O/lib/modules/2.4.18-4GB/kernel/fs/nls/n+-9823511/96] Tainted: P
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: EFLAGS: 00210246
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: eax: 00000000 ebx: 9f454432 ecx: f80863fd edx: 9a1d91d6
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: esi: d0000000 edi: cd53fe44 ebp: cd53fedc esp: cd53fdf4
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: ds: 0018 es: 0018 ss: 0018
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: Process ls (pid: 29093, stackpage=cd53f000)
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: Stack: c013fec0 cd53feac d483a252 00000001 00000000 00000000 00000000 cf5bfd80
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: c5c3e220 5d812e9f 00e74a2a 64fa5aec 00000000 00000000 cfb99000 00000004
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: 00000000 00000000 00000001 00000006 ccaea335 cafb77c0 cd53ffb0 c013fec0
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: Call Trace: [filldir+0/216] [nls_cp437:__insmod_nls_cp437_O/lib/modules/2.4.18-4GB/kernel/fs/nls/n+-9829579/96] [filldir+0/216] [filldir+0/216] [nls_cp437:__insmod_nls_cp437_O/lib/modules/2.4.18-4GB/kernel/fs/nls/n+-9829438/96] Jun 12 09:31:55 lemans kernel: [filldir+0/216]
[nls_cp437:__insmod_nls_cp437_O/lib/modules/2.4.18-4GB/kernel/fs/nls/n+-9825524/96] [filldir+0/216] [vfs_readdir+97/132] [filldir+0/216] [sys_getdents+74/152]
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: [filldir+0/216] [system_call+51/64]
Jun 12 09:31:55 lemans kernel:
Jun 12 09:31:55 lemans kernel: Code: 8a 06 46 89 c2 c1 e2 04 01 da c1 e8 04 01 c2 8d 04 92 8d 1c

Here is what lsmod tells me:
Module Size Used by Tainted: P
nls_cp437 4384 6 (autoclean)
nls_iso8859-1 2880 6 (autoclean)
smbfs 32064 6 (autoclean)
snd-pcm-oss 45152 0 (autoclean)
snd-mixer-oss 11136 1 (autoclean)
snd-intel8x0 12160 1
snd-pcm 58528 0 [snd-pcm-oss snd-intel8x0]
snd-timer 11456 0 [snd-pcm]
snd-ac97-codec 24196 0 [snd-intel8x0]
snd-mpu401-uart 3504 0 [snd-intel8x0]
snd-rawmidi 13536 0 [snd-mpu401-uart]
snd-seq-device 4336 0 [snd-rawmidi]
snd 31720 0 [snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-intel8x0 snd-pcm snd-timer snd-ac97-codec snd-mpu401-uart snd-rawmidi snd-seq-device]
soundcore 3268 3 [snd]
ipv6 123424 -1 (autoclean)
isa-pnp 27816 0 (unused)
joydev 5728 0 (unused)
evdev 3904 0 (unused)
input 3072 0 [joydev evdev]
usb-uhci 20996 0 (unused)
usbcore 55136 1 [usb-uhci]
af_packet 11528 1 (autoclean)
e100 69272 1
reiserfs 158816 1

Here is the output of lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 82845 845 (Brookdale) Chipset Host Bridge (rev 04)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corp. 82845 845 (Brookdale) Chipset AGP Bridge (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BA/CA PCI Bridge (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801BA ISA Bridge (LPC) (rev 05)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801BA IDE U100 (rev 05)
00:1f.2 USB Controller: Intel Corp. 82801BA/BAM USB (Hub (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corp. 82801BA/BAM SMBus (rev 05)
00:1f.4 USB Controller: Intel Corp. 82801BA/BAM USB (Hub (rev 05)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801BA/BAM AC'97 Audio (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation: Unknown device 0171 (rev a3)
02:08.0 Ethernet controller: Intel Corp. 82801BA/BAM/CA/CAM Ethernet Controller (rev 03)

And here is the output of uname -a:
Linux lemans 2.4.18-4GB #1 Wed Mar 27 13:57:05 UTC 2002 i686 unknown

Is there a patch or something I can apply to fix this problem?

Thanks,

Olivier
--
Olivier Daigle <daio3003@xxxxxxxxxxxxx>

:wq


< Previous Next >