Mailinglist Archive: opensuse-factory (401 mails)

< Previous Next >
Re: [opensuse-factory] Don't upgrade to a 5.0.x Kernel with a Dell Precision 5530
  • From: mkossmann_ml1@xxxxxx
  • Date: Mon, 18 Mar 2019 19:43:39 +0100
  • Message-id: <1610869.1QMWKZ2HNd@neuerpc>
Am Montag, 18. März 2019, 17:51:47 CET schrieb Dan Čermák:
Ok, at least this mystery is solved: I removed xf86-video-intel and
now X is starting again (haven't tried with nomodeset though, I am
currently on a custom 4.20 where nomodeset is not required).

I did update and I also have the Intel card which requires the i915
kernel module. It all works seamlessly.

Might be some differences in the actual CPU model?

Do you see anything in the "dmesg" when trying to load the kernel module
itself?

mvarlese@localhost:~> sudo lsmod |grep i915
i915 2158592 28
i2c_algo_bit 16384 1 i915
drm_kms_helper 204800 5 i915
drm 499712 16 drm_kms_helper,i915
video 49152 3 dell_wmi,dell_laptop,i915

mine looks like this:
Boreas:~ # lsmod |grep i915
i915 2158592 0
i2c_algo_bit 16384 1 i915
drm_kms_helper 204800 1 i915
drm 499712 2 drm_kms_helper,i915
video 49152 3 dell_wmi,dell_laptop,i915

So not sure why X is even trying to load the kernel module at all?

There is nothing in the log, because Xorg is started as an unprivileged
user and thus cannot load kernel modules.

Nevertheless, I am not sure if this is the right track, as I only got
this far because I appended 'nomodeset' to the boot command line. Maybe
it is messing with the driver?

mvarlese@localhost:~> uname -a
Linux localhost.localdomain 5.0.1-1-default #1 SMP Mon Mar 11 06:36:03
UTC 2019 (8c6a826) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

--
To unsubscribe, e-mail: opensuse-factory+unsubscribe@xxxxxxxxxxxx
To contact the owner, e-mail: opensuse-factory+owner@xxxxxxxxxxxx

I'am writing this from a DELL XPS 15 9570, which uses the same barebone as the
Precision 5530. This works using the i915 driver.
Inxi - Gxx reports:
Graphics: Device-1: Intel UHD Graphics 630 vendor: Dell driver: i915 v:
kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:3e9b
Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Ti Mobile] driver: N/A
bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:1c8c
Display: server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded:
fbdev,vesa alternate: intel compositor: kwin_x11
resolution: 3840x2160~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel UHD Graphics 630 (Coffeelake 3x8
GT2) v: 4.5 Mesa 18.3.4 compat-v: 3.0
direct render: Yes

#cat /proc/cmdline shows

BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.0.1-1-default root=/dev/mapper/system2-root--
tumbleweed splash=silent resume=/dev/system2/swap quiet acpi_osi=!
"acpi_osi=Windows 2015" acpi_backlight=vendor mem_sleep_default=deep



--
To unsubscribe, e-mail: opensuse-factory+unsubscribe@xxxxxxxxxxxx
To contact the owner, e-mail: opensuse-factory+owner@xxxxxxxxxxxx

< Previous Next >