Mailinglist Archive: opensuse-bugs (4769 mails)

< Previous Next >
[Bug 1049120] New: b43 loaded before rootfs is mounted fails to load firmware
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Tue, 18 Jul 2017 09:20:40 +0000
  • Message-id: <bug-1049120-21960@http.bugzilla.suse.com/>
http://bugzilla.suse.com/show_bug.cgi?id=1049120


Bug ID: 1049120
Summary: b43 loaded before rootfs is mounted fails to load
firmware
Classification: openSUSE
Product: openSUSE Distribution
Version: Leap 42.3
Hardware: Other
OS: Other
Status: NEW
Severity: Normal
Priority: P5 - None
Component: Basesystem
Assignee: bnc-team-screening@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Reporter: chrubis@xxxxxxxx
QA Contact: qa-bugs@xxxxxxx
Found By: ---
Blocker: ---

I've installed Leap 42.3 on a notebook and the wifi turned out not to be
working after the reboot. I've installed root fs on ext4, maybe that makes some
difference.

The problem is that b43 module is included in initrd and is loaded before
rootfs is mounted (which is what I see in the dmesg) and hence it fails to load
it's firmware. The problem can be temporarily fixed on a running machine by
removing b43 and related modules from kernel, then modprobing them again, but
that is not reboot persistent.

Adding 'omit_drivers+="b43"' into /etc/dracut.conf and regenerating initrd
fixes the problem, since that forces the module to be loaded after root
filesystem is mounted.

Also I've started to see the same problem on Tumbleweed recently on a second
laptop (root fs with ext4 as well).

--
You are receiving this mail because:
You are on the CC list for the bug.
< Previous Next >