Mailinglist Archive: opensuse-bugs (4233 mails)

< Previous Next >
[Bug 1020327] [Build 20170116] openQA test fails in consoletest_finish
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Wed, 18 Jan 2017 17:30:48 +0000
  • Message-id: <bug-1020327-21960-r6NFF1DHBP@http.bugzilla.opensuse.org/>
http://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=1020327
http://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=1020327#c12

--- Comment #12 from Franck Bui <fbui@xxxxxxxx> ---
(In reply to Fabian Vogt from comment #11)

The root cause is that systemd-vconsole-setup touches the same consoles more
than once.

Not exactly. It seems to first configure tty1 and then tty7 however plymouth is
already on it at this time.

This is due to plymouth-start.service which has
Wants=systemd-vconsole-setup.service *and* systemd-vconsole-setup.service
having RemainsAfterExit=no (since v232).

A possible fix might be:

- remove Wants=systemd-vconsole-setup.service from plymouth-start.service.
I'm not sure to understand the point to do so actually.
If it's done by plymouth in order to configure the console which
it's going to use (tty7) then that's probably wrong as the active
console when vconsole-setup will be running will be a different
console (tty1).

- include in the initramfs /usr/lib/udev/rules.d/90-vconsole.rules
This seems to be enough for running vconsole-setup on tty7 when
plymouth activates (or switches to) it but before it actually
uses it, so no crash happens in this case.

But someone with knowledge in plymouth and in the console/tty stuff should
double check.

--
You are receiving this mail because:
You are on the CC list for the bug.
< Previous Next >
References