Mailinglist Archive: opensuse-bugs (4227 mails)

< Previous Next >
[Bug 1017687] New: F3507g Mobile Broadband Module not usable
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Sun, 01 Jan 2017 16:25:16 +0000
  • Message-id: <bug-1017687-21960@http.bugzilla.opensuse.org/>
http://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=1017687


Bug ID: 1017687
Summary: F3507g Mobile Broadband Module not usable
Classification: openSUSE
Product: openSUSE Distribution
Version: Leap 42.2
Hardware: x86-64
OS: openSUSE 42.2
Status: NEW
Severity: Major
Priority: P5 - None
Component: Network
Assignee: bnc-team-screening@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Reporter: sledz@xxxxxxxxxx
QA Contact: qa-bugs@xxxxxxx
Found By: ---
Blocker: ---

Created attachment 708143
--> http://bugzilla.opensuse.org/attachment.cgi?id=708143&action=edit
ModemManager debug log

I run openSUSE Leap 42.2 on a Dell LATITUDE E4300 Notebook with an integrated
3G-Modem.

# hwinfo --modem
45: USB 00.1: 10200 Modem
[Created at usb.122]
Unique ID: KXJ+.gGS4Mk43E84
Parent ID: FZIx.9T1GDCLyFd9
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb8/8-6/8-6:1.1
SysFS BusID: 8-6:1.1
Hardware Class: modem
Model: "Dell F3507g Mobile Broadband Module"
Hotplug: USB
Vendor: usb 0x413c "Dell Computer Corp."
Device: usb 0x8147 "F3507g Mobile Broadband Module"
Serial ID: "3558620240897100"
Driver: "cdc_acm"
Driver Modules: "cdc_acm"
Device File: /dev/ttyACM0
Device Files: /dev/ttyACM0,
/dev/serial/by-id/usb-Dell_Dell_Wireless_5530_HSPA_Mobile_Broadband_Minicard_Device_3558620240897100-if01,
/dev/serial/by-path/pci-0000:00:1d.7-usb-0:6:1.1
Speed: 480 Mbps
Init1: ATZ
Init2: AT Q0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
Module Alias: "usb:v413Cp8147d0000dc02dsc00dp00ic02isc02ip01in01"
Driver Info #0:
Driver Status: cdc_acm is active
Driver Activation Cmd: "modprobe cdc_acm"
Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #43 (Hub)

But the modem is not usable. The ModemManager reports this:

Jan 01 12:50:56 mobil-400-586 dbus[1020]: [system] Activating via systemd:
service name='org.freedesktop.ModemManager1' unit='ModemManager.service'
Jan 01 12:50:56 mobil-400-586 systemd[1]: Starting Modem Manager...
Jan 01 12:50:57 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <info> ModemManager (version
1.4.14) starting in system bus...
Jan 01 12:50:57 mobil-400-586 dbus[1020]: [system] Successfully activated
service 'org.freedesktop.ModemManager1'
Jan 01 12:50:57 mobil-400-586 systemd[1]: Started Modem Manager.
Jan 01 12:50:57 mobil-400-586 NetworkManager[1107]: <info> ModemManager
disappeared from bus
Jan 01 12:50:57 mobil-400-586 NetworkManager[1107]: <info> ModemManager
available in the bus
Jan 01 12:50:59 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <info> Couldn't find support
for device at '/sys/devices/pci0000:00/0000:00:19.0': not supported by any
plugin
Jan 01 12:50:59 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <info> Couldn't find support
for device at '/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1c.1/0000:0c:00.0': not
supported by any plugin
Jan 01 12:51:06 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <info> Creating modem with
plugin 'Ericsson MBM' and '6' ports
Jan 01 12:51:06 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <warn> Could not grab port
(usbmisc/cdc-wdm1): 'Cannot add port 'usbmisc/cdc-wdm1', unsupported'
Jan 01 12:51:06 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <warn> Could not grab port
(usbmisc/cdc-wdm0): 'Cannot add port 'usbmisc/cdc-wdm0', unsupported'
Jan 01 12:51:06 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <info> Modem for device at
'/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb8/8-6' successfully created
Jan 01 12:51:06 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <warn> couldn't load
Supported Modes: 'Couldn't retrieve supported modes'
Jan 01 12:51:08 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <info> Modem: state changed
(unknown -> disabled)
Jan 01 12:51:16 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <info> Creating modem with
plugin 'Generic' and '1' ports
Jan 01 12:51:16 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <warn> Could not grab port
(tty/ttyS4): 'Cannot add port 'tty/ttyS4', unhandled serial type'
Jan 01 12:51:16 mobil-400-586 ModemManager[1883]: <warn> Couldn't create modem
for device at '/sys/devices/pci0000:00/0000:00:03.3': Failed to find primary AT
port

I run ModemManager in debug mode. You can find the output attached as
debug.log.

--
You are receiving this mail because:
You are on the CC list for the bug.
< Previous Next >
Follow Ups