Mailinglist Archive: opensuse-bugs (4216 mails)

< Previous Next >
[Bug 744090] New: something is wrong with libxcb... breaks libstartup-notification
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Mon, 30 Jan 2012 15:06:32 +0000
  • Message-id: <bug-744090-21960@http.bugzilla.novell.com/>

https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=744090

https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=744090#c0


Summary: something is wrong with libxcb... breaks
libstartup-notification
Classification: openSUSE
Product: openSUSE 12.2
Version: Factory
Platform: Other
OS/Version: Other
Status: NEW
Severity: Major
Priority: P5 - None
Component: X.Org
AssignedTo: bnc-team-xorg-bugs@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ReportedBy: seife@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
QAContact: xorg-maintainer-bugs@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
CC: bnc-team-gnome@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Found By: ---
Blocker: Yes


Yesterday I updated FACTORY after a long time.
With disastrous results:
GNOME3 does not start
XFCE does not start.

Investigating, I found the issue:

seife@susi:~> metacity
metacity: symbol lookup error: /usr/lib64/libstartup-notification-1.so.0:
undefined symbol: xcb_aux_get_screen

libxcb-util is there but not loaded :-(

seife@susi:~> ldd `which metacity`|grep xcb
libxcb-aux.so.0 => /usr/lib64/libxcb-aux.so.0 (0x00007f43f7234000)
libX11-xcb.so.1 => /usr/lib64/libX11-xcb.so.1 (0x00007f43f7032000)
libxcb.so.1 => /usr/lib64/libxcb.so.1 (0x00007f43f6e15000)

I "fixed" it by putting "export LD_PRELOAD=/usr/lib64/libxcb-util.so.0" into
/etc/profile.local, but this is just a workaround.

Is this a transient failure until libstartup-notification has been rebuilt or
does this need a proper fix?

CC'ing the GNOME team, as they might encounter some fallout from this issue

--
Configure bugmail: https://bugzilla.novell.com/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are on the CC list for the bug.

< Previous Next >