Mailinglist Archive: opensuse-bugs (4046 mails)

< Previous Next >
[Bug 712181] New: quota for nfs4 mount returns no data from Solaris server
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Sun, 14 Aug 2011 01:05:42 +0000
  • Message-id: <bug-712181-21960@http.bugzilla.novell.com/>

https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=712181

https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=712181#c0


Summary: quota for nfs4 mount returns no data from Solaris
server
Classification: openSUSE
Product: openSUSE 11.4
Version: Factory
Platform: All
OS/Version: openSUSE 11.4
Status: NEW
Severity: Normal
Priority: P5 - None
Component: Basesystem
AssignedTo: bnc-team-screening@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ReportedBy: steve@xxxxxxxxxxxxx
QAContact: qa@xxxxxxx
Found By: ---
Blocker: ---


User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:5.0) Gecko/20100101
Firefox/5.0

When using nfs4 to mount a filesystem from a Solaris 11 server with user
quotas, the Linux quota command returns no data from the Solaris rquotad. This
works between a Linux client and Linux server. It also works to the Solaris
server using nfs3.

Reproducible: Always

Steps to Reproduce:
1. Solaris: zfs set userquota@myname=3g dpool/export/home
2. Solaris: share -F nfs -o rw=lnxclient /export/home
3. Linux: mount -o rw,vers=4 solaris:/export/home /home
4. Linux: quota -v myname [ returns nothing ]
Actual Results:
Nothing.

Expected Results:
Standard quota output.

The problem is in this section of code in the the rpc_rquota_get function in
rquota_client.c:

/* For NFSv4, we send the filesystem path without initial /. Server
prepends proper
* NFS pseudoroot automatically and uses this for detection of NFSv4
mounts. */
if ((dquot->dq_h->qh_io_flags & IOFL_NFS_MIXED_PATHS) &&
!strcmp(dquot->dq_h->qh_fstype, MNTTYPE_NFS4)) {
while (*pathname == '/')
pathname++;
}

A truss on the Solaris rquotad shows that it indeed receives the path without
the leading '/' and proceeds to return nothing to the client. We've patched
our local installation by deleting these lines and quota on the nfs4 mount
behaves properly. It also works correctly to a Linux NFS server.

--
Configure bugmail: https://bugzilla.novell.com/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are on the CC list for the bug.

< Previous Next >