Mailinglist Archive: opensuse-bugs (4766 mails)

< Previous Next >
[Bug 598811] New: Using a Avocent KVM with USB devices causes Xorg to crash when switching channels
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Thu, 22 Apr 2010 09:29:59 +0000
  • Message-id: <bug-598811-21960@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx/>
http://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=598811

http://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=598811#c0


Summary: Using a Avocent KVM with USB devices causes Xorg to
crash when switching channels
Classification: openSUSE
Product: openSUSE 11.2
Version: Final
Platform: x86-64
OS/Version: Other
Status: NEW
Severity: Minor
Priority: P5 - None
Component: X.Org
AssignedTo: bnc-team-xorg-bugs@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ReportedBy: cmertens@xxxxxxxxxx
QAContact: xorg-maintainer-bugs@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Found By: Novell Technical Services
Services Priority: 1000
Blocker: ---


Having some Workstations and a Laptop connected to an Avocent Switchview MM1
Kvm switch xserver crashes every second time channel is switched.

Hardware:
Laptop: Lenovo ThinkPad T61P
Workstation: DELL Precision 490
KVM switch: Avocent Switchview MM1
Keyboard: DELL via USB
Mouse: Logitech MX1000 Laser via USB

Software:
Laptop: Fresh install of openSuSE 11.2 -> running GNOME
Workstation: Upgrade from openSuSE 11.1 to openSuSE 11.2 -> running GNOME

Both experience the same issue. It doesn't matter if you are logged in or not.
It even crashes the Xserver when you are in init 5 and have moved to console
via Alt-F1. It always works for one switch and when being back on the same box
and trying to switch for the second time X crashes again and get's restarted so
that you are prompted with the session login screen again.

After Every crash I find the following in the /var/log/Xorg.0.log:

..
(II) config/hal: Adding input device Dell Dell USB Keyboard
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
(II) config/hal: Adding input device Logitech USB RECEIVER
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
..

Additionally I found the following messages in /var/log/messages:

..
Apr 22 09:42:04 krusty gnome-session[9168]: devkit-power-gobject-CRITICAL:
dkp_device_get_object_path: assertion `DKP_IS_DEVICE (device)' failed
Apr 22 09:42:19 krusty kernel: [ 1362.695115] devkit-power-da[7428]: segfault
at ffffffff ip 00007f21313ae4f4 sp 00007fff728e9170 error 4 in
libglib-2.0.so.0.2200.4[7f2131355000+c5000]
Apr 22 09:43:32 krusty gnome-session[10057]: devkit-power-gobject-CRITICAL:
dkp_device_get_object_path: assertion `DKP_IS_DEVICE (device)' failed
Apr 22 09:43:47 krusty kernel: [ 1450.954073] devkit-power-da[10220]: segfault
at ffffffff ip 00007f69f4ca84f4 sp 00007fff080b4890 error 4 in
libglib-2.0.so.0.2200.4[7f69f4c4f000+c5000]
Apr 22 10:04:43 krusty gnome-session[1651]: devkit-power-gobject-WARNING:
Couldn't enumerate devices: Launch helper exited with unknown return code 1
Apr 22 10:04:48 krusty gdm-simple-greeter[2192]: devkit-power-gobject-WARNING:
Couldn't enumerate devices: Launch helper exited with unknown return code 1
Apr 22 10:04:48 krusty gdm-simple-greeter[2192]: devkit-power-gobject-WARNING:
Error invoking GetAll() to get properties: Launch helper exited with unknown
return code 1
Apr 22 10:04:48 krusty gdm-simple-greeter[2192]: devkit-power-gobject-WARNING:
Couldn't enumerate devices: Launch helper exited with unknown return code 1
Apr 22 10:04:48 krusty gdm-simple-greeter[2192]: devkit-power-gobject-WARNING:
Error invoking GetAll() to get properties: Launch helper exited with unknown
return code 1
Apr 22 10:07:33 krusty gdm-simple-greeter[2192]: devkit-power-gobject-WARNING:
Couldn't enumerate devices: Launch helper exited with unknown return code 1
Apr 22 10:07:33 krusty gdm-simple-greeter[2192]: devkit-power-gobject-WARNING:
Error invoking GetAll() to get properties: Launch helper exited with unknown
return code 1
Apr 22 10:07:56 krusty gnome-session[4059]: devkit-power-gobject-WARNING:
Couldn't enumerate devices: Launch helper exited with unknown return code 1
..

After manipulating xorg.conf trying to fix the issue via adding server flags
like "AutoAddDevices" "Off" and so on I finally concentrated on the
devkit-power-daemon errors and find a workaround via removing the
"org.freedesktop.DeviceKit.Power.conf" fromt he "/etc/dbus-1/system.d/"
directory. Since then 50 channel switches without a crash. This workaround
fixed the issue for both the Laptop and the Workstation. So the issue seems to
be a combination of the Xserver (xorg) and the KVM switch.

Please let me know which files are needed exactly. Is it just Xorg* logs?

Thanks

--
Configure bugmail: http://bugzilla.novell.com/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are on the CC list for the bug.

< Previous Next >