Mailinglist Archive: opensuse-bugs (15846 mails)

< Previous Next >
[Bug 303857] New: Installation on DM-RAID fails due to missing packages " kpartx" and "dmraid"
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Thu, 23 Aug 2007 07:42:14 -0600 (MDT)
  • Message-id: <bug-303857-21960@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx/>
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=303857

           Summary: Installation on DM-RAID fails due to missing packages
                    "kpartx" and "dmraid"
           Product: openSUSE 10.3
           Version: Beta 2
          Platform: x86-64
        OS/Version: openSUSE 10.3
            Status: NEW
          Severity: Blocker
          Priority: P5 - None
         Component: Installation
        AssignedTo: bnc-team-screening@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        ReportedBy: aosthof@xxxxxxxxxx
         QAContact: jsrain@xxxxxxxxxx
          Found By: Development


If one tries to install openSUSE 10.3 Beta 2 on a device mapper raid (aka fake
raid aka bios raid), the installation fails while "Finishing Basic
Installation". An error message pops up saying:

  An error occured during initrd creation.

  Kernel image:   /boot/vmlinuz-2.6.22.3-7-default
  Initrd image:   /boot/initrd-2.6.22.3-7-default
  Root device:    /dev/mapper/nvidia_eeifagch_part3 (mounted on / as ext3)
  cp: cannot stat `/etc/udev/rules.d/70-kpartx.rules': No such file or
directory
  Script /lib/mkinitrd/setup/51-kpartx.sh failed!

  You may now have to update your boot loader configuration.

A screenshot of this error message will be attached.
Taking a closer look reveals that both necessary packages "kpartx" and "dmraid"
are missing:

  inst-sys:~ # df
  Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
  /dev/mapper/nvidia_eeifagch_part3
                        10325780   3402620   6398640  35% /mnt
  /dev/mapper/nvidia_eeifagch_part1
                          101086     11447     84420  12% /mnt/boot
  inst-sys:~ # rpm -q --root=/mnt kpartx
  package kpartx is not installed
  inst-sys:~ # rpm -q --root=/mnt dmraid
  package dmraid is not installed

Selecting those 2 missing packages in the initial package selection solves the
problem. IMHO it should be a problem related to patterns.


-- 
Configure bugmail: https://bugzilla.novell.com/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are on the CC list for the bug.

< Previous Next >