Mailinglist Archive: opensuse (4626 mails)

< Previous Next >
Re: [opensuse] Sharing internet connection
  • From: Ulf Rasch <list-suse-linux-e@xxxxxxxxxxxx>
  • Date: Mon, 15 Jan 2007 15:12:34 +0100
  • Message-id: <45AB8BD2.90404@xxxxxxxxxxxx>
Hans van der Merwe wrote:
On Mon, 2007-01-15 at 14:54 +0200, Hans van der Merwe wrote:
I had this working under 10.0.

I have an Internet connection via my cellphone/mobile on my home PC,
working fine.
I have a laptop connection via wireless to the home PC network.
Home PC = 192.168.1.104, default gw via modem0
Laptop = 192.168.1.102, default gw via 192.168.1.104

I have ticked off "IP Forwarding" and "IP Masquerading" in Yast on the
home PC (no other changes made).

I have setup the wireless box to provide the default gateway
(192.168.1.104) and DNS entries to the clients (192.168.1.102 in this
case).

All firewalls are off at present (will bring it up later, when
everything works)

I cannot get my laptop to connect?
Where do I start to debug? (how do I check that IP Masq + Forw is really
active)

Forgot to mention, Im on 10.2 now



E-Mail disclaimer:
http://www.sunspace.co.za/emaildisclaimer.htm

make sure you can ping fom laptop to HomePC (internal) and reverse. if that works try to ping from laptop the modem device (external).
ping and traceroute are your friend in debugging networks

Ulf Rasch
--
To unsubscribe, e-mail: opensuse+unsubscribe@xxxxxxxxxxxx
For additional commands, e-mail: opensuse+help@xxxxxxxxxxxx

< Previous Next >