Mailinglist Archive: opensuse (3337 mails)

< Previous Next >
Re: [SLE] OpenSuse 10.0 and external usb hdd
  • From: Joseph Loo <jloo@xxxxxxx>
  • Date: Tue, 11 Apr 2006 18:24:47 -0700
  • Message-id: <443C56DF.90602@xxxxxxx>
Otto Rodusek (AP-SGP) wrote:
Hi,

I hope I have the correct forum, and apologize in advance if I don't !!!

I have installed OpenSuse 10.0 (64bit) and things seem to be working ok. However, I have the following query vis the external usb-2 connection. I have 2 identical 200GB Seagate drives - one connected internally (/dev/hda) and another externally (for backup/rsync).

When I do a hdparm on /dev/hda it works normally:

rentsch-asia:/var/log # hdparm /dev/hda

/dev/hda:
multcount = 16 (on)
IO_support = 1 (32-bit)
unmaskirq = 1 (on)
using_dma = 1 (on)
keepsettings = 0 (off)
readonly = 0 (off)
readahead = 256 (on)
geometry = 24321/255/63, sectors = 390721968, start = 0

However if I do the same command on the exact same drive but connected via usb2 I get this:

rentsch-asia:/var/log # hdparm /dev/sda

/dev/sda:
HDIO_GET_32BIT failed: Invalid argument
HDIO_GET_UNMASKINTR failed: Invalid argument
HDIO_GET_DMA failed: Invalid argument
HDIO_GET_KEEPSETTINGS failed: Invalid argument
readonly = 0 (off)
readahead = 256 (on)
geometry = 24321/255/63, sectors = 390721967, start = 0

Any idea how to get the correct params so I can set them to my requirement??

Thanks and rgds.




If you look carefully how the drive is mounte, you will discover it probably will be mounted as a scsi drive. As a result, the hdparam will not work.

--
Joseph Loo
jloo@xxxxxxx


< Previous Next >