Mailinglist Archive: opensuse (3349 mails)

< Previous Next >
Dual head on an ATI9600 and SuSE9.3???
  • From: Clayton <smaug42@xxxxxxxxx>
  • Date: Wed, 25 May 2005 16:04:21 +0200
  • Message-id: <e299678805052507045c63b730@xxxxxxxxxxxxxx>
Has anyone managed to get dualhead working with SuSE9.3 using an ATI
9600 video card?

I've been fighting with it for a while now... and not getting anywhere.

System config:
AMDx64 3000+
ATI9600 video (Identified as RV350 AS)

I've installed the fglrx drive and the kernel modules as the
intructions say on the SuSE ftp site. I've got the fglrx driver
working with one monitor just fine. When I try to setup dual monitor
it fails miserably. It tries to start X and fails... back to the
command line.

I'm out of ideas.... does anyone have any suggestions... or pointers
for getting this working?


Extra info..............

startx as user tries to start up X, but errors out with:

Fatal server error:
__glExtensionInit: AddExtensions failed

Sometimes (depending on what options I enable in xorg.conf) I also get
a bunch of unresolved symbol errors just before the AddExtensions
failed error... something like this:

Symbol firegl_AllocCache from module
/usr/X11R6/lib64/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved

lspci gives me:
-------------
0000:01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AS
[Radeon 9600 AS] (prog-if 00 [VGA])
Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd.: Unknown device 9516
Flags: bus master, 66Mhz, medium devsel, latency 255, IRQ 209
Memory at b0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at a800 [size=256]
Memory at cfef0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Expansion ROM at cfec0000 [disabled] [size=128K]
Capabilities: [58] AGP version 3.0
Capabilities: [50] Power Management version 2

0000:01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 ?? [Radeon
9550] (Secondary)
Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd.: Unknown device 9517
Flags: bus master, 66Mhz, medium devsel, latency 32
Memory at a0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
Memory at cfee0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Capabilities: [50] Power Management version 2
-------------------

In my xorg.conf file I've duplicated my settings for screen[0] (from
my working xorg.conf file) and changed as necessary to add a screen[1]

The relevant parts look like this:
--------------------
Section "Monitor"
DisplaySize 340 270
HorizSync 31-48
Identifier "Monitor[0]"
ModelName "SYNCMASTER 4S"
Option "DPMS"
VendorName "SAMSUNG"
VertRefresh 43-75
UseModes "Modes[0]"
EndSection

Section "Monitor"
DisplaySize 340 270
HorizSync 31-48
Identifier "Monitor[1]"
ModelName "SYNCMASTER 4S"
Option "DPMS"
VendorName "SAMSUNG"
VertRefresh 43-75
UseModes "Modes[1]"
EndSection

Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
Modeline "1280x1024" 108.00 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066
EndSection

Section "Modes"
Identifier "Modes[1]"
Modeline "1280x1024" 108.00 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066
EndSection

Section "Screen"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection

Section "Screen"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024"
EndSubSection
Device "Device[1]"
Identifier "Screen[1]"
Monitor "Monitor[1]"
EndSection

Section "Device"
BoardName "RV350 AS"
BusID "PCI:1:0:0"
Driver "fglrx"
Identifier "Device[0]"
Option "MonitorLayout" "DVI, CRT"
# Option "no_dri" "yes"
Screen 0
VendorName "ATI"
EndSection

Section "Device"
BoardName "RV350"
BusID "PCI:1:0:0"
Driver "fglrx"
Identifier "Device[1]"
Screen 1
VendorName "ATI"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Layout[all]"
InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
Option "Clone" "off"
# Option "Xinerama" "on
Screen "Screen[0]"
Screen "Screen[1]" RightOf "Screen[0]"
EndSection
----------------------

< Previous Next >
This Thread
  • No further messages