Mailinglist Archive: opensuse (4343 mails)

< Previous Next >
CUPS printer failed completely, almost, after updates via YOU
  • From: Richard <ratcheson@xxxxxxxxxxxxx>
  • Date: Thu, 31 Oct 2002 23:13:07 -0600
  • Message-id: <200210312313.07433.ratcheson@xxxxxxxxxxxxx>
Recently I updated my 8.1 via YOU. Prior to the update the printer had been
working famously. Much better than the 'other' printer thingie. I have been
tryint for four days now to get it working again. I have ininstalled and
reinstalled three separate times via yast2 and I even went in and uninstalled
each printer file then reinstalled by hand. So far nothing has worked.

I have followed the YAST2 printer uninstall/reinstall religiously. and still
no printer.

I use an HP840C via USB.

Following yast printer reinstall, at the dialog for USB printer connection I
click TEST PRINTER CONNECTION and it outputsHello World to the printer.
At the next dialog I select the printer name=lp with make and model = HP84C.
At the next Configuration dialog I have selected the HPijs, cdj500 , color
HPijs, color 300 cdj880, and color 300 cdj550 drivers.
I have clicked the 'Test Grapical Printers" and Test Text Printers. NOTHING!

When CUPS was working I had selected the monochrome for lp and color hpijs
drivers. Now it is dead.

So I look at the ~/cups/error log messages and i see:

[31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Job 1 queued on 'y2test' by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/texttops
(PID 7321) for job 1.
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID
7322) for job 1.
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic
(PID 7323) for job 1.
E [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] PID 7322 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to
find out more.
E [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] PID 7321 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to
find out more.
I [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID
7324) for job 1.
E [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] unable to open print file - : Permission denied
E [31/Oct/2002:17:18:48 -0600] Empty print file!
I [31/Oct/2002:17:20:19 -0600] Printer 'y2test' deleted by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:20:19 -0600] Saving printers.conf...
E [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] Scheduler shutting down due to SIGTERM.
I [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 1739
PPDs...
I [31/Oct/2002:17:21:22 -0600] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
E [31/Oct/2002:17:22:26 -0600] Scheduler shutting down due to SIGTERM.
I [31/Oct/2002:17:30:03 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:30:03 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:31:34 -0600] LoadPPDs: Wrote "/etc/cups/ppds.dat", 1739
PPDs...
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Setting y2test device-uri to "usb:/dev/usb/lp0"
(was "".)
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Setting y2test printer-is-accepting-jobs to 1
(was 0.)
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Setting y2test printer-state to 3 (was 5.)
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] New printer 'y2test' added by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Job 1 queued on 'y2test' by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID
12248) for job 1.
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic
(PID 12249) for job 1.
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID
12250) for job 1.
E [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] PID 12248 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to
find out more.
E [31/Oct/2002:17:34:18 -0600] unable to open print file
"/var/spool/cups/d00001-001" - Permission denied
I [31/Oct/2002:17:35:37 -0600] Printer 'y2test' deleted by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:35:37 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] Setting y2test device-uri to "usb:/dev/usb/lp0"
(was "".)
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] Setting y2test printer-is-accepting-jobs to 1
(was 0.)
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] Setting y2test printer-state to 3 (was 5.)
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:39:40 -0600] New printer 'y2test' added by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Job 2 queued on 'y2test' by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID
12283) for job 2.
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic
(PID 12284) for job 2.
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID
12285) for job 2.
E [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] PID 12283 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to
find out more.
E [31/Oct/2002:17:39:41 -0600] unable to open print file
"/var/spool/cups/d00002-001" - Permission denied
I [31/Oct/2002:17:40:29 -0600] Printer 'y2test' deleted by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:40:29 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] Setting y2test device-uri to "usb:/dev/usb/lp0"
(was "".)
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] Setting y2test printer-is-accepting-jobs to 1
(was 0.)
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] Setting y2test printer-state to 3 (was 5.)
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:40:47 -0600] New printer 'y2test' added by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Job 3 queued on 'y2test' by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID
12310) for job 3.
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic
(PID 12311) for job 3.
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID
12312) for job 3.
E [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] unable to open print file
"/var/spool/cups/d00003-001" - Permission denied
E [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] PID 12310 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:17:40:48 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to
find out more.
I [31/Oct/2002:17:41:09 -0600] Printer 'y2test' deleted by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:41:09 -0600] Saving printers.conf...
E [31/Oct/2002:17:41:28 -0600] Scheduler shutting down due to SIGTERM.
I [31/Oct/2002:17:41:31 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:41:31 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:41:31 -0600] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 1739
PPDs...
I [31/Oct/2002:17:41:31 -0600] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] Setting lp device-uri to "usb:/dev/usb/lp0"
(was "".)
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] Setting lp printer-is-accepting-jobs to 1 (was
0.)
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] Setting lp printer-state to 3 (was 5.)
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] Saving printers.conf...
I [31/Oct/2002:17:41:33 -0600] New printer 'lp' added by 'root'.
I [31/Oct/2002:17:41:34 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:41:34 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:41:34 -0600] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 1739
PPDs...
I [31/Oct/2002:17:41:34 -0600] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
E [31/Oct/2002:17:41:41 -0600] Scheduler shutting down due to SIGTERM.
I [31/Oct/2002:17:41:41 -0600] Listening to 0:631
I [31/Oct/2002:17:41:41 -0600] Configured for up to 100 clients.
I [31/Oct/2002:17:41:41 -0600] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 1739
PPDs...
I [31/Oct/2002:17:41:42 -0600] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Job 1 queued on 'lp' by 'root'.
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID
14764) for job 1.
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Started filter /usr/lib/cups/filter/cupsomatic
(PID 14765) for job 1.
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID
14766) for job 1.
E [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] PID 14764 stopped with status 1!
I [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to
find out more.
E [31/Oct/2002:18:16:11 -0600] unable to open print file
"/var/spool/cups/d00001-001" - Permission denied

As I look back up the list I do not see any "Permission denied" messages or
SIGTERMs before Oct 27 or so.
Any suggestions or must I reinstall 8.1 so I can print again?? This would
make the third time I would have to reinstall to recover from some idiotic
thing done by YAST2. One day all is working ok, the next it's a pile of
crap. It's frustrating as hell! I just went through this same thing with my
wife;s machine, only reinstalling via Yast, then setting up the printer
through the Print manager, worked fine.

Why does printing have to be such a goat fuck with Linux? Why so much black
magic for such a simple task? If I were a drinking man still, I would go get
drunk.

Can anyone point me in the right direction?? Yes, I have been Reading The FMs
and they are indeed Fm's, Big F, little m. Is my frustration obvious?? I
had a simple one page letter to print and I had to go back to windows to do
it. That should not happen after all these many years of development.

Help anyone????



< Previous Next >
Follow Ups