Mailinglist Archive: opensuse (3959 mails)

< Previous Next >
gateway problem
  • From: "Xavier Sosnowska" <xso@xxxxxxxxxxx>
  • Date: Mon, 6 Jan 2003 18:10:09 GMT
  • Message-id: <200301061810.09bd@xxxxxxxxxxxxxx>
Hi there,

I have been trying to set up a Gateway with SuSE Linux 8.0 but have been
unable to do so.

On the gateway, I have access to the internet from 192.168.2.22 (eth0).
I
can also ping the client from the card for the LAN, 192.168.0.1 (eth1).
The
SuSE firewall is configured so that eth0 is the interface to the Web and
eth1 the interface to the LAN. The variable IP_FORWARD has been set to
'yes' in /etc/sysconfig/sysctl. The results of the netstat command for
the
Gateway are as follow:

Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt
Iface
217.5.98.68 0.0.0.0 255.255.255.255 UH 40 0 0
ppp0
192.168.2.0 0.0.0.0 255.255.255.0 UG 40 0 0
eth0
192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 40 0 0
eth1
0.0.0.0 217.5.98.168 0.0.0.0 UG 40 0 0
ppp0

On the client, I can ping 192.168.0.1 on the gateway and the results of
the
netstat command for the client are as follow:
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt
Iface
0.0.0.0 192.168.0.1 255.255.255.0 UG 40 0 0
eth0
192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 40 0 0
eth0

On the client, the default gateway has been set up in YaST as
192.168.0.1.

However, I'm unable to access the web from the client. Before I
installed
SuSE on the gateway, the client had direct access to the web (ADSL
configuration via YaST) and I'm wondering if there is not an old config
that break things.

Has anyone any idea on how I could solve that?

Thanks in advance and cheers,


_____________________________________________________________________
Envie de discuter en "live" avec vos amis ? Télécharger MSN Messenger
http://www.ifrance.com/_reloc/m la 1ère messagerie instantanée de France


< Previous Next >
Follow Ups