Mailinglist Archive: opensuse-factory (807 mails)

< Previous Next >
Re: [opensuse-factory] i965_drv_video.so init failed (was: s2disk = hibernate issues)
  • From: Sean V Kelley <seanvk@xxxxxxxxx>
  • Date: Tue, 7 Feb 2017 20:24:48 -0800
  • Message-id: <20170208042448.i4lo7flaurvcb2ck@linux-cannonbeach>
On Friday 03 Feb 2017 at 15:24:39 (+0100), Michael Ströder writes :
nicholas wrote:
On Wednesday, 25 January 2017 23:09:05 CET you wrote:
On Wednesday, 25 January 2017 22:51:52 CET you wrote:
nicholas wrote:
Thanks for the hint. But i915.modeset=1 does not make a difference
either.

can check which driver your using first with
grep -P "(L|Unl)oading" /var/log/Xorg.0.log
add see which one does not get unloaded

# grep -P "(L|Unl)oading" /var/log/Xorg.0.log
[ 27.046] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 27.062] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[ 27.069] (II) Loading
/usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so [ 27.072] (II)
Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so [ 27.076] (II)
Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so [ 27.096] (II)
Loading sub module "fbdevhw"
[ 27.097] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[ 27.099] (II) Loading sub module "dri3"
[ 27.099] (II) Loading sub module "dri2"
[ 27.099] (II) Loading sub module "present"
[ 27.099] (II) Unloading modesetting
[ 27.099] (II) Unloading fbdev
[ 27.099] (II) Unloading fbdevhw
[ 27.099] (II) Unloading vesa
[ 27.319] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/libinput_drv.so
[ 27.549] (II) Loading
/usr/lib64/xorg/modules/input/synaptics_drv.so

looks to me like there is something wrong, since you specify modesetting
and it is then unloaded. have you a config file e.g. in
/usr/share/X11/xorg.conf.d/ which is contradicting?

Hmm, I've never touched a file in /usr/share/X11/xorg.conf.d/.

-rw-r--r-- 1 root root 1099 Jan 23 16:45
/usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf -rw-r--r-- 1 root root 1350 Jan
18
22:19 /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-quirks.conf nb2:~ # rpm -qf
/usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf
xf86-input-evdev-2.10.5-1.1.x86_64
nb2:~ # rpm -qf /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-quirks.conf
xorg-x11-server-1.19.1-1.1.x86_64

Ciao, Michael.

if you added i915.modeset=1, removed any other i915 directives and ran
grub2- mkconfig then its out of my depth. perhaps someone else can shed
light?
maybe your on older/unsupported hardware or something?

FWIW I saw this on my console recently with system updated with
kernel-default-4.9.6-1.2.x86_64:

michael@nb2:~> libva info: VA-API version 0.39.4
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_39
libva error: /usr/lib64/dri/i965_drv_video.so init failed
libva info: va_openDriver() returns -1

Ciao, Michael.



Hi,

What hardware are you using?

Thanks,

Sean

--
Sean V. Kelley <sean.v.kelley@xxxxxxxxx>
Open Source Technology Center
Intel Corp.
--
To unsubscribe, e-mail: opensuse-factory+unsubscribe@xxxxxxxxxxxx
To contact the owner, e-mail: opensuse-factory+owner@xxxxxxxxxxxx

< Previous Next >
References