Mailinglist Archive: opensuse-factory (807 mails)

< Previous Next >
Re: [opensuse-factory] Tumbleweed/X in VirtualBox
On 02/02/2017 01:36 PM, Wolfgang Bauer wrote:
Am Donnerstag, 2. Februar 2017, 10:56:07 schrieb Roger Oberholtzer:
[ 157.390] (EE)
Fatal server error:
[ 157.390] (EE) AddScreen/ScreenInit failed for driver 0

Try adding "iomem=relaxed" to the kernel options.
The vboxvideo UMS driver doesn't work without it.
(Google for "iomem=relaxed" and you'll get a lot of results about this...)

Though normally "modesetting" should be used together with the vboxvideo
kernel module, which should work. So maybe check whether that kernel module is
correctly installed for the current kernel and you don't boot with
"nomodeset"...

42.1 doesn't have this "problem", as this is caused by kernel config change in
Tumbleweed months ago IIRC.
(there was a thread about it on this list back then)

Roger,

I have been trying to duplicate this problem. For testing that VB works correctly, I run two different Tumbleweed VMs, one with Gnome and one with KDE, and neither shows the problem. As those VMs have been upgraded as new snapshots have been released, I also downloaded the 20170131 DVD and created a new KDE VM to see if that made a difference. It did not. The one thing I noticed is that your Xorg logs start with VBoxVideo(0), and mine start with modeset(0).

As Wolfgang says, make sure that module vboxvideo is loaded, and that the kernel start line does not include "nomodeset".

Larry






--
To unsubscribe, e-mail: opensuse-factory+unsubscribe@xxxxxxxxxxxx
To contact the owner, e-mail: opensuse-factory+owner@xxxxxxxxxxxx

< Previous Next >
Follow Ups