Mailinglist Archive: opensuse-bugs (6182 mails)

< Previous Next >
[Bug 592779] Installation DVD menu position "Boot from Hard Disk" crashes
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Wed, 14 Jul 2010 21:30:40 +0000
  • Message-id: <20100714213040.6F095CC7CF@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx>
http://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=592779

http://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=592779#c13


Tilman Schmidt <tilman@xxxxxxx> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
Status|NEEDINFO |REOPENED
InfoProvider|tilman@xxxxxxx |

--- Comment #13 from Tilman Schmidt <tilman@xxxxxxx> 2010-07-14 21:30:39 UTC ---
Yes, it is the openSUSE grub with graphics.

I commented out the gfxmenu line in /boot/grub/menu.lst, booted from the
11.3RC1 installation DVD and selected "Boot from Hard Disk" again. The
character mode boot menu from the installed system appeared correctly, and
after selecting either the standard or the failsafe entry the system started to
boot. But in both cases, after a few lines of messages it went black and hung
as before.

Next I edited the kernel command line from the boot menu, changing the vga
parameter to "vga=ask". This got me as far as the "Press <ENTER> to see
available video modes, space to continue" prompt. Pressing Enter displayed the
list of modes, but no matter what I typed then, whether "scan" or one of the
modes, led to the black screen/hung state.

Hitting the space bar at the vga=ask prompt let the system continue booting
until shortly after starting the X server. Then it hung with a frozen graphics
screen still displaying the busy cursor but no login window yet, on a strangely
discolored/checkered green background. In that state, the power button was also
blocked, ie. I had to hold it for 8 secs to switch the machine off.

Changing the kernel command line to "vga=ask 3" and hitting the space bar after
the vga=ask prompt got me a running system in character mode. Entering "startx"
at that point produced a working X GUI. When quitting that, the screen went
black instead of showing the character mode display, but the keyboard remained
operative -- hitting Ctrl/Alt/Del twice led to a reboot.

--
Configure bugmail: http://bugzilla.novell.com/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are on the CC list for the bug.

< Previous Next >