Mailinglist Archive: opensuse-bugs (16612 mails)

< Previous Next >
[Bug 400483] initrd ignores root= parameter
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Tue, 24 Jun 2008 02:23:31 -0600 (MDT)
  • Message-id: <20080624082331.7F6C2CC7AF@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx>
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=400483

User lnussel@xxxxxxxxxx added comment
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=400483#c3


Ludwig Nussel <lnussel@xxxxxxxxxx> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
Status|NEEDINFO |NEW
Info Provider|lnussel@xxxxxxxxxx |




--- Comment #3 from Ludwig Nussel <lnussel@xxxxxxxxxx> 2008-06-24 02:23:30 MDT
---
You almost made me question my mind as it worked just now when I tried manually
:-) However it fails with the build script. The difference is that the build
script adds init=/something as first argument:

$ /usr/bin/qemu-kvm -no-reboot -nographic -net none -kernel /boot/vmlinuz
-initrd /boot/initrd -append "panic=1 quiet root=/dev/sda rw
console=ttyS0,115200" -serial stdio -hda /abuild/build-root.lnussel.img
qemu: loading initrd (0x584dc5 bytes) at 0x7a6b000
pci 0000:00:01.0: PIIX3: Enabling Passive Release
doing fast boot
Boot logging started on /dev/ttyS0(/dev/console) at Tue Jun 24 08:16:57 2008
Creating device nodes with udev
Trying manual resume from /dev/sda1
resume device /dev/sda1 not found (ignoring)
Trying manual resume from /dev/sda1
resume device /dev/sda1 not found (ignoring)
Waiting for device /dev/sda to appear: ok
fsck 1.40.8 (13-Mar-2008)
fsck: fsck.ext2: not found
fsck: Error 2 while executing fsck.ext2 for /dev/sda
fsck succeeded. Mounting root device read-write.
Mounting root /dev/sda
sh-3.2# exit
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!
Rebooting in 1 seconds.

-> ok. now with init=

$ /usr/bin/qemu-kvm -no-reboot -nographic -net none -kernel /boot/vmlinuz
-initrd /boot/initrd -append "init=/bin/bash panic=1 quiet root=/dev/sda rw
console=ttyS0,115200" -serial stdio -hda /abuild/build-root.lnussel.img
qemu: loading initrd (0x584dc5 bytes) at 0x7a6b000
pci 0000:00:01.0: PIIX3: Enabling Passive Release
doing fast boot
Boot logging started on /dev/ttyS0(/dev/console) at Tue Jun 24 08:17:38 2008
Creating device nodes with udev
Trying manual resume from /dev/sda1
resume device /dev/sda1 not found (ignoring)
Trying manual resume from /dev/sda1
resume device /dev/sda1 not found (ignoring)
Waiting for device /dev/disk/by-id/scsi-SATA_ST3320820AS_6QF4MDVH-part2 to
appear: ..............................Could not find
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_ST3320820AS_6QF4MDVH-part2.
Want me to fall back to /dev/disk/by-id/scsi-SATA_ST3320820AS_6QF4MDVH-part2?
(Y/n)
n
not found -- exiting to /bin/sh
$ exit
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_ST3320820AS_6QF4MDVH-part2: error opening volume
invalid root filesystem -- exiting to /bin/sh
$ exit
Mounting root /dev/disk/by-id/scsi-SATA_ST3320820AS_6QF4MDVH-part2
mount: you must specify the filesystem type
could not mount root filesystem -- exiting to /bin/sh
$ exit
No init found. Try passing init= option to the kernel.
umount: /dev/pts: device is busy
umount: /dev/pts: device is busy
umount: /dev: device is busy
umount: /dev: device is busy
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!


--
Configure bugmail: https://bugzilla.novell.com/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are on the CC list for the bug.

< Previous Next >
References