Mailinglist Archive: opensuse-bugs (15077 mails)

< Previous Next >
[Bug 326503] New: 10.3B3plus LiveCD Boots to a Garbled Display
  • From: bugzilla_noreply@xxxxxxxxxx
  • Date: Wed, 19 Sep 2007 13:28:09 -0600 (MDT)
  • Message-id: <bug-326503-21960@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx/>
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=326503

           Summary: 10.3B3plus LiveCD Boots to a Garbled Display
           Product: openSUSE 10.3
           Version: Beta 3
          Platform: x86
        OS/Version: openSUSE 10.3
            Status: NEW
          Severity: Major
          Priority: P5 - None
         Component: X.Org
        AssignedTo: sndirsch@xxxxxxxxxx
        ReportedBy: snakedriverx@xxxxxxxxx
         QAContact: xorg-maintainer-bugs@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          Found By: Beta-Customer


Earlier, I reported Bug 304049 - Live CD Boots to a split screen on 17 inch
laptop @ https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=304049 with the 10.3A7
livecd.  The /etc/X11/xorg.conf file and /var/log/Xorg.0.log are available at
the link.

No matter what I select using the Fn keys, like "Text Mode" or "VESA" or a
whole host of kernel parameters, the 10.3B3plus LiveCD boots to an ATI RV350NP
driver which comes up with a garbled display on my Sager 4750 17 inch laptop.
This is also true for the new KDE4 LiveCD.  

The builtin video is detected as an ATI 9600M10 with most livecd's including
the openSuSE10.2 LiveDVD. "lspci" in 10.2 says that it is an ATI RV350 9600 M10
and the pciid is Class 300: 1002:4e50.  The monitor is: 17.0" WSXGA+ (1680 x
1050) TFT Active Matrix LCD Display.  

Unlike the post in Bug 304049, I get no window mentioning a x&y coordinate
problem.  It's the same as is detected using the 10.2 LiveDVD which works.

The only way that I can use the LiveCD as a livecd, is to allow it to boot to
the garbled screen: 
use ctrl+alt+F1 to get to runlevel 3,  
login as root
do "sax2 -r -m 0=vesa" & accept
do "rm /tmp/.X0-lock"
exit root, login as linux & startx

If I do startx immediately after "sax2 -r -m 0=vesa", VESA also goes to a
garbled display or in some instances, a display with bombs & triangles. 
However, when I do rm /tmp/.X0-lock", VESA will boot to the expected display
with everything up.

I have also tried:
"sax2 -r -m 0=mesa"
"sax2 -r -m 0=ati"
"sax2 -r -m 0=radeon"
"sax2 -r -m 0=radeon10b"
All boot to a garbled display (radeon10b is not found).  I don't know of any
other builtin ATI drivers to try.

Are there other ATI drivers builtin that I could try?
Is there a way that I can change the driver from 4e50 to another at the
bootsplash?

What do I mean by a garbled display?  The display is divided 2/3rds on the top
and 1/3 on the bottom. The  1/3 on the bottom is just a bunch of lines and
frames.  The top 2/3rds has a 3/4 inch garbled vertical line in the middle with
a small display fully featured on the left and a similar but garbled display on
the right.  I can only move the mouse in the lower right quadrant and cannot
get it to any other part of the display (like the top left).

I was hoping to put the 10.3 LiveCD on a Flash Drive; but, will certainly hold
off.  I could use it, however, if the F-key selections could work in livecd
mode -- like select "VESA".

Thanks for thinking on this.

Jim


-- 
Configure bugmail: https://bugzilla.novell.com/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are on the CC list for the bug.

< Previous Next >